fredag 11 december 2015

frilansande parkeringsvakt




Stockholm fullständigt i kaos denna förmiddag. Trodde jag skulle komma i tid till tandläkaren, men vid Centralstationen svängde vägen upp till höger, i vad jag trodde vara vägen till Worl Trade Centcer mitt emot centralen. Fel. Redan försenad tio minuter och så på väg till Nynashamn! Tack och lov en skylt till Gamla stan. Det skulle nog lösa sig ändå. Kör över bron förbi Slottet. Att det ska vara så många cyklister ute just när jag har bråttom. Bryter mot trafikregel och kör bussfilen . Bara måste fram till Hamngatan och upp till parkeringen. Klockan tickar. Tolv över och tandläkartiden är 12.20.  Det kommer inte att gå.Varför måste de bygga om  trafiken just nu!? Ännu en cyklist som nästan korsar min bana vid sergeltorgsrondellen, tutar. Han kan väl se sig för! Försöker tänka en mildare tanke om folk som faktiskt tänker på utsläppen och tar cykeln i stället. Och så alla dessa romer överallt. Varför kan inte den där tjocka damen med huckle komma över gatan nån gång...Tandläkaren har nog tagit nästa patient redan. Klockan är 12.32. Likabra att ta det lugnt. Kommer in på parkeringen.En fyllig, äldre man emot mig, som ser ut att vara eu immigrant, kläderna ger det intrycket. Han vinkar åt mig att där lite längre bort finns en ledig plats och så tingar han den åt mig, så ingen annan ska hinna ta den. Vilken service!, egen parkeringsvakt, just när jag behöver. Tacksamheten sköljer över mig. Snabbt till automaten och betala och sätta lapp i rutan.Klockan är för sent, men jag måste ändå gå dit. Mannen kommer emot mig och vill ha något för besväret och jag rotar i min handväska, men hittar bara en enda krona."Dopo" ,säger han och viftar. Ja "dopo" svarar jag. Italienska. När jag kommer tillbaka.
  Mycket riktigt fick jag inte komma in till tandläkaren. Vad gör man två veckor före jul?och parkering betald i två timmar Jo, ta till fället i akt och köpa julklappar. Det tar alltid längre tid än man tänkt sig, så tjugo minuter efter utgången tid är jag nästan tillbaka vid bilen. Mannen står där och nu har jag en tjuga i handen att ge honom. Då förklarar han på sin italienska och teckenspråk att parkeringsvakten varit där och tänkte sätta "multa" på bilen, men han hade lagt ut pengar, jag förstod det som 25 kr, för att jag skulle slippa bötern. Det var så omtänksamt. Jag ger honom strax 60 kr och tackar.
"Hade jag en cigg?"och så handrörelser fram över munnen. "No fumo", sa jag och skakade på huvudet. Så vinkade vi farväl och jag åkte hem. Jo europa är här tänkte jag, tacksam över  att jag sluppit en böter på 400 kr, tack vare den vänlige mannen som försökte ordna ett jobb åt sig  som  frilansande parkeringsvakt.

mitt hjärtas sång

mitt hjärta sång

mitt hjärta
sjunger din lov
i natt

sjunger
om det förlovade
landet

låga entoniga sånger
om längtan
och begär

öppnar sig som en skälvande
blomma

nalkas morgonrodnaden
i törst

efter förlösning


kärleks ljuva plåga

kärleks ljuva plåga

omsveper mig

i nattlig vaka


vädjar till tankens makt

låt sköra trådar


i innerlighet förenas


bortom  förstånd

och begränsning



förnimmas

av självet upplösas

 i hängivenhet